ATELIER KEMPE THILL PDF


Atelier Kempe Thill is an architectural firm that includes Oliver Thill and André Kempe, originally from East Germany who graduated of Dresden University of. The Hiphouse project in Zwolle presented Atelier Kempe Thill with a welcome opportunity to fundamentally question the assignment ‘social housing’. Largely. Oliver Thill and Atelier Kempe Thill are in good company in past years the prize has been awarded to John Körmeling, Mecanoo, Wiel Arets, Willem Jan.

Author: Samukus Shalkree
Country: Switzerland
Language: English (Spanish)
Genre: Relationship
Published (Last): 26 October 2009
Pages: 363
PDF File Size: 18.71 Mb
ePub File Size: 14.94 Mb
ISBN: 505-1-14513-659-1
Downloads: 97824
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Doumuro

The building block, measuring 23m x 32m and providing 8 units per floor, has a very limited facade surface in relation to its floor area; this favourably affects building costs and enables the high quality detailing of the facade.

The Emancipation of Social Housing Upon entering the apartments it becomes evident that even in social housing real luxury should be indispensable.

Fringe Group in the Center The Amsterdam-Bijlmermeer housing development, which was erected in the nineteenseventies based on CIAM principles under the direction of Siegfried Nassuth, has been being overhauled since the mid-nineteen-nineties due to a wide range of social and structural problems.

The impact of the space is further enhanced by the lowering of the floor level in the atrium area, whereby its communal use is also emphasized optically. Given the opportunity the office enters the design process earlier than normal shifting the emphasis from just solving problems to searching for the right questions. The functional grid of the windows and the underlying construction form a rigid architectural order, which is counterbalanced by a spontaneous collage of colourful apartment interiors.

In order to realise a spatially appealing building within this framework, it was necessary to apply a variety of very cost-efficient construction methods.

Created within the limited budget framework is a very generous and relaxed living atmosphere that surely has a positive effect on the emancipation of the residents and also serves as an example in an international context. With forty-five square meters per person, the living space provided is very generous and far exceeds social housing standards, which is surely remarkable from a social point of view.

Interior lighting Outdoor lighting. A maximum of spatial richness is possible with a minimum of means. Please keep me up to date with special offers and news just by email from carefully selected companies. Cheap-tech As usual in these projects, the available construction budget was very low. In the northern part of the downtown area, a new market square is being constructed, surrounded by the district town hall, a swimming pool, the Bijlmer Park Theater, and the already existing police station.

  GWIEZDNY KUPIEC PDF

Interior lighting Outdoor lighting.

Inwithin the framework of a negotiation procedure, Atelier Kempe Thill received the commission to plan a residential hotel for heroin addicts located at a sensitive transition between the square and the park.

The task here was extremely delicate since such facilities are very unpopular with the population and normally have atekier miserable existence in container structures on the urban periphery in industrial or railway wastelands, almost never realized as a new building in the direct vicinity of central, public institutions and parks. Through its participation in over one hundred and twenty international competitions, the office has acquired commissions in the Austria, Belgium, Egypt, France, Germany, Morocco, the Netherlands and Switzerland.

In it, the residents can withdraw and relax away from the public space.

Drug Addicts’ Hotel

Two room types The realized building consists of the simple stacking of two — diametrically opposed — concepts of space. The pleasure of designing is combined with professional management. The working field of the office belongs within the realms of urban planning, public building and housing, but also research, education and publishing. In order to make it possible for the owner to make simple adaptations within the structure, Atelier Kempe Thill was, for the first time, faced with the challenge of creating a structure that is truly neutral in function.

By doing so, architecture is free to express the hidden vitality of our time. Beginning with collective housing and small public building commissions, the practice portfolio has developed to include large renovation, infrastructure and urban design projects.

On the ground floor, there is a large, central common room that opens up over three stories and is realized within the structure as a cube measuring nine meters on each side. Your personal details will not be shared ateiler those companies – we send the emails and you can unsubscribe at any time.

Atelier Kempe Thill is becoming increasingly well known in architectural circles. This professional recognition enables the office to acquire increasingly complex projects and compete with the larger, more commercial practices.

  JOHN SANTROCK ADOLESCENCE 15TH EDITION PDF

As a whole, a very delicate visual balance is achieved. The atmosphere that thus develops is very calm and neutral, emphasizing the spaciousness of the building and offering users the opportunity to adapt the individual rooms to their own particular needs. All the walls are plastered, ,empe the concrete surfaces in the stairway given only a transparent coating, the floors coated with polyurethane, and the ceiling executed with acoustic spray plaster.

Its desired, very neutral appearance is offset by its generous ceiling height and two skylights that illuminated the space naturally. Kemps user location United States. The residential element is offered in a variety kempf shapes and sizes, with spaces ranging from 40 sq m to a whopping sq m.

Drug Addicts’ Hotel by Atelier Kempe Thill | Hotels

Textiles Parking systems Floor Wall. Furthermore, social housing developments are facing great financial pressures due to a tightening of environmental laws, which entails a considerable increase in costs for aatelier equipment and building components, and negatively affects design opportunities. Visitors also selected Visitors interested in this project also looked at these projects: This effect is enhanced by the modest interior design and the greyish colour scheme.

For cost reasons, the tiles were not purchased in Italy but instead specially produced for this project in China. Singlesided specialisation and the consequent limitations have been avoided through the wide diversity of commissions; as a thilll the practice is also more economically stable.

The square plot of land that was available initially, measuring twenty-five meters square, turned out to be rather unfavorable for the organization of the spatial program since the many usually small rooms all require direct daylight. The slightly rough concrete floor is only coated with a layer of polyurethane; the ceiling is covered with an acoustic spray plaster.

The ground floor level is designed as a flat sandwich-space, which opens up completely to the surroundings thanks to the glazing on all sides. Contrarily to this, large reflective interior glazing, smooth industrial lights and two elegant rhill staircases were installed. The housing units are organized around a central core containing a double stair and an elevator.